BTT SOBREPUNY (1.655 metres).

Descripció de la ruta; El cim del Sobrepuny és un dels punts elevats més vistosos de la serra del Catllaràs, situat entre els municipis de Castell de l'Areny, la Nou de Berguedà i Vilada, és un bell mirador de la comarca del Berguedà.
El Sobrepuny està dins del llistat dels 100 Cims de FEEC, tot i que la majoria de ressenyes el descriuen per fer-lo a peu, també és factible arribar al cim amb bicicleta, amb algun punt a la part final on haurem d'empènyer uns metres, per terreny costerut i relliscós.
El recorregut és curt, d'anada i tornada pel mateix traçat. De sortida haurem de superar 7 quilòmetres de pujada sense cap respir, amb uns 800 metres de desnivell, i tot seguit una baixada ràpida i divertida, per finalitzar amb 14 quilòmetres, no exemptes d'una alta dificultat física.
El track que es presenta és d'una ruta circular, jo solament vaig fer servir el GPS fins al cim del Sobrepuny, doncs l'opció circular sembla que no és gaire apte per fer amb bicicleta.
Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-16, passarem Berga, fins a situar-nos la part final del Pantà de la Baells. Aquí deixarem aquesta carretera (cruïlla a la dreta), creuarem el pont per sobre el Llobregat i continuarem per la carretera local BV-4022, fins al poblet de la Nou de Berguedà. Bon aparcament al mig del poble, davant mateix de la Fonda Camprubí. En total i tenim uns 66 quilòmetres, i uns 50 minuts de temps.
Iniciem el recorregut des del centre de la Nou, petit municipi de la comarca del Berguedà, situat dins de la Serrallada del Catllaràs. A l'entrada del poble, es troba el santuari de Lourdes de la Nou construït el 1880. És un edifici d'estil neoclàssic amb una nau central i capelles laterals. De recomanable visita en finalitzar l'excursió.
Ben aviat sortim del poble per la carretera que mena a Malanyeu, passem unes cases a la dreta, i arribem a una cruïlla on deixem la carretera a l'esquerra. Per pista pavimentada, deixem les cases del Ferrer i la Casanova a la nostra dreta. En aquest tram la pujada no és excessiva, però si constant. Vàries giragonses ens fan prendre alçada, ara ja ens hem situat per sobre els mil metres. A l'esquerra una mica lluny veiem el mas de Pujals, amb una bona panoràmica del Pedraforca.
A mitja pujada trobem la casa de Cuirols (formatgeria), interessant consultar la seva web. Passada aquesta casa fineix el terra pavimentat, i la pujada s'intensifica. Algun punt pot arribar a ser complicat anar sobre la bicicleta, amb trams pedregosos i tècnics, i pujada molt dreta.
Deixem una cruïlla a l'esquerra, ja en vistes de la casa d'Espades la forta pujada davalla, tot seguit passem vora la casa, i fem els últims metres de pista abans d'iniciar la pujada final al cim. 
Arribem al coll de la Plana, cruïlla de pistes i rètols informatius. Deixem la pista ampla, i ens endinsem dins del bosc per un corriol estret. El sender és obac i força dret, jo alterno trams a peu i aprofito algun replà sobre la bicicleta, a mitja pujada fins i tot baixo uns metres, i tot seguit arribo al coll del Faig, on trobo més rètols indicatius, deixo un camí a l'esquerra i continuo per la dreta directa al cim, per un sender relliscós i molt dret, del tot impossible de fer sobre la bici, en toca empentar la maquina durant uns vint minuts.
Després d'una mica més de 7 quilòmetres, 800 metros de desnivell i una hora i quaranta minuts de temps, arribo al cim del Sobrepuny.
Bones vistes, avui fins i tot s'observa amb molta nitidesa la muntanya de Montserrat.
Pantà de la Baells.
Després d'un merescut descans inicio el retorn pel mateix camí de pujada, fins al coll del Faig no tinc més remei que continuar empentant la bici, ara de cara avall. D'aquest coll fins a la pista ampla amb prudència es pot fer quasi tot sobre les dues rodes. Ja a la pista ampla la baixada és directe, posant atenció perquè podem trobar vehicles. Amb menys de mitja hora he retornat al cotxe, si és hora de dinar la Fonda Camprubí és un bon lloc per recuperar forces.