CANAL NOVA o FOSCA + CANAL DELS GANXOS.

 
Interessant recorregut per assolir el cim del Puigsacalm (1.515 metres), i altres cims propers com el Puig dels Llops (1.486 metres) i Puig Corneli (1.361 metres). Per arribar aquests cims el traçat passa en el seu tram de pujada per la Canal Nova, també anomenada Fosca, i de baixada per la Canal dels Ganxos. A mig recorregut, podrem visitar l’església de Santa Magdalena del Mont. Les dues canals tenen trams equipats, per ajudar a superar els passos més complicats. Si es va en comte la dificultat és fàcil, i solament pot presentat més de complicació si el terra esta mullat. El recorregut està al voltant dels 900 metres de desnivell, i es pot realitzar en unes 4 hores.
 
 
Aproximació amb cotxe; Des de  Manresa ens arribarem a Vic (C-25), aquí enllacem amb la C-17, i tot seguit amb la C-37, la qual ja no deixarem fins al poble de Joanetes. Uns 78 quilòmetres, i 1 hora de temps.
Joanetes és un nucli petit d’uns 364 habitants, integrat dins el municipi de la Vall d’en Bas, a la comarca de la Garrotxa. Es troba a la zona que separa la plana d'en Bas, de les valls de Vidrà. Al nord, la vall de Joanetes queda envoltada pel Puigsacalm i per la serra de Santa Magdalena del Mont, i al sud hi ha l'antic terme de Falgars d'en Bas, situat als cingles de Cabrera.
 
 
Recorregut; Des del poble de Joanetes, haurem de cercar una pista amb uns rètols que indicant a Santa Magdalena pel Barret (senyals grocs). La pista comença a pujar entre rouredes, fins assolir el carener. Anem trobant pals que indicant el bon camí, a la dreta un xic allunyada veiem la casa de Sant Romà. Passem un prat i continuem de pujada, seguint els pals indicadors.
 
 
Arribem a una cruïlla, per l’esquerra indica a Sta. Magdalena per la carena, i per la dreta a Sta. Magdalena per Maspoc. Tant un camí com l’altre porten al mateix lloc, pel qual podem fer l’anada per un i, la tornada per l’altre. Si anem per l’esquerra seguirem el carener, on en algun punt haurem de fer una curta grimpada fins arribar al Puig del Soi, amb bones vistes dels contraforts del Puig Corneli.
 
 
El camí pren direcció a les altives parets, que en principi semblant inexpugnables.
 
 
La pujada s’intensifica fins arribar a una roca, on unes pintades blanques  indicant que estem en El Barret. Aquest lloc és una cruïlla de senders, per l’esquerra marxa el camí que farem de baixada per la canal dels Ganxos.
 
 
Continuem per la dreta passant una passarel·la, i ben aviat trobarem uns primers passamans, i un rètol que indica al Camí Nou i al seu costat una placa commemorativa del 45è aniversari de l’equipament d’aquest camí.
 
 
Placa commemorativa del 45è aniversari.
 
 
A partir d’aquí anirem trobant trams equipats, que en un principi no són difícils, però sempre anant en comte.
 
 
A mitja canal trobem una desviació a la dreta, que en pocs metres ens porta a un bell mirador, on i trobem una campana amb una inscripció. Tornem al camí principal, i continuem canal amunt per una zona més estreta i pregona, fins un collet.
 
 
Sortim a un prat on trobem uns rètols, des d’aquí podem pujar el cim del Puig Corneli, sense gaires complicacions i després baixar pels herbeis, fins a l’ermita de Santa Magdalena del Mont, un paratge amb bones vistes del Pirineu.
 
 
Santa Magdalena del Mont
Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya.
 
Santa Magdalena del Mont, va ser fundada per monjos de Santa Maria de Besalú entre el 977 i el 998. Actualment es conserva l’església i un refugi annex (refugi Emili Triadú), que és administrat per l’Ajuntament de Sant Privat d’en Bas [ www.vallbas.cat].
 
 
Des de l’ermita ens dirigirem al coll de Joanetes, molt a prop de l’inici de la canal dels Ganxos Vells, des del coll es pot accedir al Puig dels Llops, o al Puigsacalm pel Pas dels Burros.
 
 
Puig dels Llops.
 
 
Santa Magdalena del Mont,  des del Puig dels Llops.
 
 
Puigsacalm, des del Puig dels Llops.
 
 
L’inici de la canal dels Ganxos està situada a uns cent metres del coll, deixant el cim del Puig Corneli a la nostra esquerra. Unes fites indicant l’entrada del camí, que en un principi baixa decidit i dret.
 
 
A mitja canal trobarem trams equipats amb alguna corda i cadenes, per finalitzar per un tram d’esglaons que serveixen per superar els passos més verticals.
 
 
Una vegada sortim de la canal dels Ganxos, seguirem per un sender que recórrer paral·lelament la cinglera per la part inferior fins a retornar a la roca del Barret, a partir d’aquí desfarem el camí de pujada en sentit invers fins a retornar a Joanetes.