BALANDRAU (2.584 metres).

 
L’ascensió al cim del Balandrau, també anomenat Malandrau és una de les excursions més clàssiques del Pirineu Oriental, accessible per diferents costats, ens mostra la seva cara més amable, i de fàcil ascensió per la banda sud, passada la població de Tregurà de Dalt. Des del Coll de la Gralla, podrem assolir el cim sense cap mena de dificultat tècnica, pel mig de paisatges d’alta muntanya, sempre que la meteorologia sigui l’adequada. El Balandrau forma part d’una llarga carena que s’inicia a la zona del cim de Bastiments, davallant pels cims de Pasturia i Fontlletera, fins al mateix Balandrau i el Cerveris, on ja s’aplana entre pastures i boscos. L’excursió és curta, tenint en comte que assolim un cim de més de dos mil metres, la podrem realitzar en unes 3 hores (anada i tornada), superant un desnivell d’uns 700 metres. Podem allargar una mica el recorregut assolint el cim de Fontlletera, d’alçada semblant al Balandrau.
 
 
Aproximació amb cotxe; Des de la Catalunya Central ens dirigirem a Ripoll (C-25 i C-17), i des d’aquí prendrem direcció a Sant Joan de les Abadesses (N-260), per arribar-nos a Camprodon (C-38), on ens desviarem en direcció a Setcases (GIV-5264), tot passant els poblets de Llanars i Vilallonga de Ter. Deixarem aquesta carretera en una cruïlla que ens conduirà fins al poble de Tregurà de Baix (GIV-5265), i tot seguit Tregurà de Dalt. A partir d’aquí s’inicia una pista forestal en bon estat d’uns 6,5 quilòmetres (els primers trams pavimentats), primer passem el mirador de la Creu de Fusta, i a continuación uns metres abans d’arribar al Coll de la Gralla (1.975 metres) trobem un trencall a la dreta que indica Fontlletera, aquesta pista esta barrada al pas de vehicles, així que haurem de deixar el cotxe en el voral de la pista principal, per iniciar l’excursió a peu.
 
 
Tregurà de Dalt, petit nucli de població agregat al municipi ripollès de Vilallonga de Ter, situat a 1.425 metres d’altitud.
 
 
La Creu de Fusta.
 
 
Recorregut; En un dia clar, el traçat no presenta cap tipus de dificultat a l’hora d’orientar-nos. Començarem a pujar suaument en direcció nord-oest, per una pista que va creuant els extensos replans de pastura, per sota nostre a l’esquerra tenim l’àmplia vall de Fontlletera.
 

 
En menys de mitja hora arribem a un pla anomenat coll del Castell dels Moros, a tocar un turó amb el mateix nom (2.120 m), aquí i trobem una bassa.
 

 
Bassa al coll del Castell dels Moros, al fons el Balandrau.
 
 
Seguim pujant pel mig dels prats, fins assolir el coll de Fontlletera i tot seguit la font del mateix nom.

 
 
La Fontlletera.
 

 
Poc després arribem a una cruïlla, tant l’antic camí com la pista més ampla ens conduiran fins al Coll de Tres Pics (2.385 m). Important collada situada entre el Pic de Pasturia a la dreta i els cims de Tres Pics i Balandrau a l’esquerra, per davant la Coma de Mantinell, per on podríem baixar al refugi de Coma de Vaca.
 

 
Coll de Tres Pics .
 
 
Girem a l’esquerra i passem pel cim de Tres Pics, creuem un collet  tot seguint les fites, fins arribar al llarg cim del Balandrau (2.584 metres), amb el seu vèrtex geodèsic, un monument commemoratiu, i bones vistes de la zona.
 

 
Cim del Balandrau (2.584 metres).
 
 
Vistes de la Vall del Freser, Torreneules i Puigmal.
 
 
Montserrat des del cim del Balandrau.
 
 
Iniciem el descens.
 

 
La baixada la realitzem pel mateix camí, per allargar el recorregut podem fer una variant, pujant al cim de Fontlletera des del coll de Tres Pics, i baixar del cim directament fins molt a prop del coll de Fontlletera.