PANTÀ DEL CATLLAR.


Descripció de la ruta; caminada no gaire llarga (a prop de 10 quilòmetres), i amb poca pujada (no arribem als 200 metres de desnivell), amb diversos punts d'interès, que en general és centrant en la zona Humida del Catllar (riu Gaià), i el Pantà del Catllar. A la part final del recorregut i trobem l'ermita de Sant Ramon, i ja una vegada retornats a l'aparcament, és del tot recomanable visitar el poble i el seu Castell. Aproximació amb cotxe; des de la ciutat de Manresa, prendrem la C-55 fins a Martorell on enllaçarem amb l'AP-7, passarem Vilafranca del Penedes i a l'altura de Torredembarra deixarem l'autopista per continuar per la T-214 fins al poble de la Riera de Gaia, tot seguit anem per la T-203, passem Ardenya i arribem al Catllar, ens podem arribar a la zona de La Font, on trobarem un ampli aparcament. En total i tenim uns 105 quilometres i 1 hora i 15 minuts de temps.

La vila del Catllar està situada a una altitud de 59 metres sobre el nivell del mar, situada a la vall baixa del Gaià, dins de la demarcació històrica del Camp de Tarragona, a la part més oriental de la comarca del Tarragonès.

El terme, accidentat pels darrers contraforts de la serralada Litoral, està travessat pel Gaià un riu que neix prop de Santa Coloma de Queralt, als contraforts de la Depressió Central, quan el riu arriba a la població, tot fent una giragonsa, continua el seu curs en direcció nord-sud, fins que desaigua prop d'Altafulla, sota el castell de Tamarit, a la comarca del Tarragonès.

Iniciarem el recorregut anant a buscar el llit del riu Gaia per una zona molt ombrívola, fins arribar la zona humida de la resclosa de la fàbrica del Catllar, la fabrica, ens quedara a la nostra esquerra i la visitarem a la tornada. Aquesta zona humida, inclosa dins de la Xarxa Natura 2000 i l'Espai Natural del riu Gaià, s'alimenta bàsicament, de l'aigua del cabal de manteniment o cabal ecològic que s'allibera des de l'embassament del Gaià, gràcies a un conveni entre la propietat i l'Agència Catalana de l'Aigua signat l'any 2010. Es té constància de l'emplaçament d'una resclosa en aquest punt des del segle XIII, per tal de reaprofitar l'aigua que els diferents usos industrials que històricament s'hi han establert retornaven al riu, per a altres usos aigües avall. Apareix citada per primer cop, a prop d'un molí fariner el 1341. L'estructura que resta actualment de la resclosa, es va formigonar l'any 1964 i derivava l'aigua a la séquia de la comunitat de regants de La Riera de Gaià.

Anem seguint el curs d'aigua, tot seguit passem per sota del pont de l'antic ferrocarril de Reus a Roda de Barà, no gaire lluny passem per sota un altre pont molt més modern, el de l'AVE. A partir d'aquí seguirem paral·lels a la via durant uns metres i també ens allunyarem del riu. Ara deixem la via darrera nostre i entrem en una zona d'arbres de cultiu. El traçat continua paralel al riu pero a certa distància, a mesura que anem fent metres ens tornem a apropar al curs d'aigua, a tocar la part baixa de la presa.
Haurem de travessar el riu i tot seguit iniciem un tram de pujada que ens portarà a la part alta de la presa, després de passa la curiosa casa del mas d'en Tarrés. Per pista ampla arribem al Pantà del Catllar.
El pantà del Catllar és un embassament creat per una presa al municipi del Catllar, que s'estén pels termes del Catllar, Vespella de Gaià i Renau, a la comarca del Tarragonès, i una petita part de Vilabella, a la de l'Alt Camp. El pantà fou construït a mitjans dels anys 70 per tal de subministrar aigua al complex petroquímic de Repsol, la seva construcció sobre dimensionada va interrompre totalment el curs de l'aigua, provocant la degradació més absoluta del curs baix del riu Gaià i la seva desembocadura. Si la multinacional Repsol, propietària de l'embassament, utilitzés la seva concessió d'aigua, podria deixar quasi sec l'embassament.
Pantà del Catllar.
Per continuar el recorregut haurem de creuar per sobre la presa fins arribar a una cruïlla de quatre camins amb rètols indicatius. Iniciem el camí de tornada per trams de bosc i arbres de cultiu.

Haurem de tornar a creuar la via de l'AVE, per un pas subterrani i tot seguit creuarem la via de l'antic ferrocarril.

-----------

Per camí de bon fer arribem a l'ermita de San Ramon, ja molt a prop del nucli urbà del Catllar. L'ermita consta d'una capella d'una sola nau, amb un campanar d'espadanya i una sagristia adossada. Va ser construïda durant l'any 1603. L'any 1835 fou desamortitzada i, en ocasió de la primera guerra carlina, fou convertida en lloc fortificat. Des d'aquest lloc es tenen unes boniques vistes de la població.


Uns metres després de l'ermita i trobem la Fabrica, que ja aviem vist a la sortida, ara i passem pel mig.Aquesta fàbrica consta de dos edificis un construït durant la primera meitat del segle XVIII i l'altre el 1860 ambdós magnífics exponents de l'arquitectura industrial d'aquesta època i, alhora, veritables motors de l'activitat econòmica de la vila, al seu moment. En el conjunt hi ha dues xemeneies monumentals, tronco-piramidals de planta quadrada i de diferent alçada. S'hi fabricà paper fins a l'any 1912, esdevenint després fàbrica tèxtil. L'any 1914 s'hi instal·la una central elèctrica, que funcionà fins a l'any 1972. L'any 1975, amb la crisi del tèxtil, la fàbrica tancà portes. En el mateix recinte també hi ha un molí fariner medieval de dues naus.

De mica en mica ens tornem a apropar al riu, i a la part final del recorregut, si tenim temps és del tot recomanable pujar fins al Castell del Catllar.


El castell s'alça damunt les restes d'un poblat fortificat a l'edat del ferro (segles VII-V a. C.) en un turó. Tot i que la documentació escrita situa els seus inicis al segle XI, moment en què el riu fou frontera entre els comtats catalans i el regne d'al-Àndalus, les excavacions arqueològiques realitzades indicarien que els orígens de la fortificació es trobarien en època musulmana o fins i tot anterior.


Per retornar a l'aparcament podem fer una breu passejada per dins del nucli urbà i així podrem visitar l'església parroquial, dedicada a Sant Joan Baptista, és sens dubte l'edifici més important i emblemàtic de la vila i un dels edificis religiosos més importants de la seva època al Camp de Tarragona. Aquest edifici fou construït al mateix lloc on hi havia l'anterior temple romànic, les obres s'iniciaren l'any 1776 i fou beneit l'any 1790.