EL PLA DE LA CALMA I EL TAGAMANENT.


Ja fa temps que volíem fer una excursió pel Pla de la Calma, però tots els recorreguts que veiem posibles, o eren molt llargs (més de 20 km), o no presentaven gaires llocs d’interès. Així al final vàrem decidir fer una sortida diferent de les habituals, i combinar un tram a peu i un altre amb cotxe, fent la major part del Pla de la Calma des de Collformic fins a les ruïnes del Cafè anar i tornar a peu, i tot seguit amb el cotxe per pistes amb bon estat, acabar de fer el Pla de la Calma fins als peus del Turó de Tagamanent, on i deixem el cotxe per pujar-hi a peu i visitar l’església de Santa Maria.


En total fem un recorregut pròxim als 10 km, amb un desnivell que està al voltant dels 400 metres. Entre la caminada, la passejada amb cotxe amb alguna que altra parada, i la visita a l’església segurament i estarem una mica més de 4 hores.


Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-25 en direcció a Vic, una vegada passada l’àrea de servei del Gurb, enllacem amb la C-25d, per prendre la C-17 direcció Barcelona. Sortim d’aquesta via a l’alçada de Tona on continuem per la BV-5303, per aquesta carretera passem Balenyà i arribem a Seva. Al mig de la població girem a la dreta per la BV-5301, una carretera que amb forces corbes, ens farà passar pel poblet del Brull i uns quilòmetres després arribarem a Collformic (restaurant). Aparcament per a cotxes a tocar la carretera normalment força ple, ja que és el punt de sortida de la ruta més habitual per ascendir al cim del Matagalls. Fins aquí i tenim uns 70 quilometres, i 1 hora de cotxe.

Una vegada finalitzem el recorregut a peu i el tornem a repetir ara amb el cotxe, des de Collformic al Turó de Tagamanent i tenim uns 10,5 quilometres, per pista ampla i amb bon estat, molt concorreguda per altres vehicles, bicicletes i caminants. Des del turó de Tagamanent per no tornar a Collformic, podem continuar per pista asfaltada fins al poble de Tagamanent a tocar la C-17 (6 km).


Recorregut; sortim de Collformic (1.145 metres) punt estratègic i d’enllaç entre el massís del Matagalls, i el Pla de la Calma. Prenem una pista ampla que s’inicia en la mateixa carretera, passem per darrere del restaurant. La major part del desnivell que presenta el recorregut el realitzarem en aquest tram. Per pujada suau arribem al Pla de l’Ase Mort, bonic planell a l’entrada del que s’anomena Pla de la Calma.


Ara baixarem uns metres pel lloc que a la tornada serà la Pujada de la Mel, noves perspectives de la Plana de Vic. Passem el Pla de l’Estany i a continuació pugem uns metres fins al Collet de Terrús, per la dreta podríem arribar a l’ermita de Sant Cebrià de la Móra. Arribem al Pla de la Calma, un ampli planell on predomina la vegetació arbustiva. Baixem fins als Prats del Cafè, on trobem les runes d’aquest antic hostal anomenat mas del Cafè dels Carlins, o més antigament Casa de les Lloses. Nosaltres vàrem caminar una mica més fins al Pla de la Ginesta, on vàrem decidir donar la volta i retornar a Collformic pel mateix camí.


------------


Antic hostal anomenat mas del Cafè dels Carlins, o més antigament Casa de les Lloses. 



----------


-----------


Una vegada al cotxe iniciem la segona part del recorregut, i tornem a fer el mateix traçat sobre les quatre rodes, està clar que era no ens cansem gens i en pocs minuts tornem a passar el Cafè, el Pla de la Ginesta i tot seguit assolim el Turó de Pedres Blanques, on trobem una important cruïlla de camins. Seguim de front amb unes bones vistes sobre la Plana de Vic, els Pirineus, Montserrat i el Matagalls. La pista baixa una mica, ben aviat podrem veure el turó de Tagamanent,i els cingles del Bertí. La baixada s’intensifica fins arribar a la casa de l’Agustí, un gran casal pairal reformat i habilitat com a museu rural per la Diputació, els primers documents d’aquesta casa són del segle XV. La pista regirá davant mateix de la casa i es dirigeix al mas de Bellver (restaurant i punt d’informació del parc).


Arribem al collet de Sant Martí, on trobem un aparcament de cotxes. Ara tornem a caminar per un corriol que s’enfila dret, i que en uns quinze minuts ens portarà fins a l’església de Santa Maria situada al cim del Turó de Tagamanent.


En l’ampli planell del Turó de Tagamanent i havia ubicat un antic castell, visible a la major part de la Plana de Vic i del Vallès Oriental. Del castell no se'n coneix res, solament alguns murs que donen fe de la seva existència. El que si podrem veure serà l’església de Santa Maria, antigament dins les estances del castell.


Santa Maria de Tagamanent és un edifici romànic del segle XII, de porta adovellada amb dues arquivoltes i columnes cilíndriques de base octogonal, i campanar de dos forats. L'edifici ha estat restaurat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona (els treballs arqueològic duts a terme encara resten sense publicar). Al voltant hi ha restes d'edificis annexes, i una porta que data del 1736. Bones vistes de la zona. Retornarem al cotxe, i continuarem per la pista de baixada fins a enllaçar amb la carretera principal (C-17).


-----------


------------


------------


-----------